Over ons

Over ons

Hoe het ooit begon

Zwembad Jekerdal, gebouwd in het jaar 1950 en ontworpen door architect F. Dingemans in opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling, was een grote mijlpaal voor de stad. De wederopbouw was goed en wel op stoom aan het geraken en faciliteiten voor het Maastrichtse volk werd met dit fantastische zwembad in een stroomversnelling geplaatst. De realisatie geschiedde in 1951. Het zwembad heeft een halfrond toegangspartij aan de zijde van het Bastion Waldeck.

De vereniging

In de vaart der volkeren bouwde de gemeente door aan haar zwembadfaciliteiten. Binnenbaden kwamen erbij en in de jaren 70 werd werd er een begin gemaakt met een 50 meter binnen- en buitenbad op de Dousberg. Het zwembad Jekerdal werd overbodig. Om het zwembad te redden heeft in 1976 een groep buurtbewoners het initiatief genomen om het bad te redden door de oprichting van een vereniging.

Op de foto de tweede voorzitter Will Bams die spreekt bij de huldiging van supervrijwilliger Vic begin jaren 90.

1951
1952
1966
1971
1984

Van jongens- en meisjesbad tot unieke vereniging

Het zwembad werd gebouwd met een apart jongens- en meisjesbad. Deze baden werden gescheiden door een gebouw dat nog steeds de scheiding is tussen de twee zwembaddelen. Het grote jongensbad is tegenwoordig vervangen door een grote ligweide en de fietsenstalling. Het kinderbad is hier nog steeds aanwezig.

De naoorlogse generatie kan zich nog steeds herinneren dat aan het einde van de dag dan een moment kwam dat de meisjes naar de jongens mochten gaan. Maar niet andersom! 

In 1972 ging de Maastrichtse gemeenteraad akkoord met de bouw van het zwembad Dousberg. Dit werd geopend in 1973 en dit leidde uiteindelijk tot het (voorlopige) einde in van zwembad Jekerdal. In 1982 besloot de gemeente Maastricht het zwembad Jekerdal te sluiten. Niet meer nodig door het nieuwe bad op de Dousberg.

In 1984 nam een tiental mensen samen met “Bureau Inspraak en Ondersteuning” van de gemeente Maastricht het initiatief het zwembad Jekerdal als buurtproject te heropenen. Drijvende kracht was de heer Provaas. Als het zwembad in staat zou zijn om zichzelf te bedruipen en niet zou concurreren met “De Dousberg” mocht er een herstart plaatsvinden. Zo werd op 4 september 1984 de Vereniging Zwembad Jekerdal als project van vrijwilligers opgericht.

De eerste taak was leden werven die dan samen de handen uit de mouwen konden steken om van ruïne Jekerdal weer een zwembad te maken. Het zwembad was een grote puinhoop. Veel was vernield en genoeg vrijwilligers vinden die hierin geloofden was niet makkelijk. Heggen en struiken waren soms wel 2 tot 3 meter hoog en overwoekerden alles. De kleedhokjes waren bouwvallig, er was diverse malen brand gesticht en overal lag glas. De machinekamer lag er verschrikkelijk bij, alle kabels waren van de muren gerukt, de schakelkasten waren stukgeslagen en de afsluiters van de leidingen waren vastgeroest. De leden van het eerste uur hebben samen met enkele bedrijven de klus geklaard en het zwembad in een juweeltje getransformeerd.

Door een financiële impuls van de Stichting Kinderpostzegels konden de initiatiefnemers rekenen op een forse injectie. In de zomer van 1985 gingen de poorten open. Enkele kleedhokjes waren verwijderd en vervangen door een overdekte speelruimte en ook kantine en sanitair was snel weer te gebruiken. De inzet van de vrijwilligers was groot en het resultaat mocht er zijn.

Vanaf de opening kwam de vaart er goed in en de rest van de verbeteringen werden opgepakt. Een breuk in het jongensbad heeft toen doen besluiten om dat bad af te sluiten. Een enkel 50-meterbad zou wel voldoende zijn dacht men. De krater werd gevuld met grond en een jaar later was er een prachtig sportveld. Ook verschenen er speeltoestellen. Het bad werd steeds mooier. 

Na enkele jaren bleek de “vrijwillige” vrijwilligersgedachte steeds minder goed te functioneren. Het ledenaantal nam zienderogen toe maar de groep vrijwilligers groeide niet gelijk mee. Het gevolg is dat het bestuur een noodgreep toepaste en een vrijwilligerscontract van enkele uren per jaar als voorwaarde koppelde aan het lidmaatschap. Tot op de dag van vandaag is ieder lid verplicht om een steentje bij te dragen en vaart het bad er wel bij.

De vereniging heeft inmiddels al verschillende zomerfeesten, lustrumvieringen, spellenmiddagen, triathlonwedstrijden, zwemvierdaagsen en allerlei andere evenementen georganiseerd. Het is een levende vereniging op één van de mooiste plekjes in de stad.

bron: informatieboekje voor leden, publicatiejaar 1995


Wist je dat?

Al in 1995 werd het lid gezien gezien als een economische eenheid woonachtig op één adres. Tegenwoordig spreken we van een huishouden.

Het zwembad Jekerdal maakt al sinds jaar en dag gebruik van een eigen bron.

Ruilen van vrijwilligersdiensten werd in 1995 al toevertrouwd aan de vrijwilligers zelf. Maar de ruiler bleef zelf verantwoordelijk voor zijn dienst. Ook toen betekende niet-opdagen een sanctie. 

De introductie van niet-leden werd in 1995 vernieuwd. Introducés waren alleen welkom onder begeleiding van een lid. In 1995 was de wachtlijst zover opgelopen dat de inschrijvingen van 1995 pas na het jaar 2002 konden worden gehonoreerd.


Heb je nog mooie verhalen uit de oude doos?

Heb je zelf ook nog een leuk verhaal of mooie oude foto’s. Laat het ons weten. Stuur ons een bericht via de contactpagina.


Bestuur

  AangetredenEinde 1e termijn 
Ron HendricksVoorzitter202120242027
Jordie NulensPenningmeester202120242027
Tahnée HommesSecretaris202120242027
Birgit PetersJuridische zaken & HR202120242027
Gaddu van der MeulenCommunicatie, IT, Badtoezicht202120242027
Max VeenhofLedenzaken202220252028

Kom jij ons team versterken?

We kunnen altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken die zich willen inzetten voor onze mooie vereniging. 


Contactgegevens

Entree: Waldeckpark 1, 6213 AG Maastricht
KvK-nummer: 40204588
Postadres: Postbus 81, 6200 AB Maastricht